Tiedote: kilpailusääntömuutokset kaudelle 2019

Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry:n jäsenistö on syyskokouksessaan 27.10.2018 hyväksynyt oheisen liitteen mukaiset muutokset Suomen kansalliseen pyörätuolitanssin kilpailusäännöstöön.

Liite: Kilpailusääntomuutokset perusteluineen

Kilpailijoiden kannalta merkittävimmät käytännön muutokset ovat:

 • Tulokkaisiin tulee kauden 2019 alusta uusi tanssi, cha cha, vanhojen valssin, tangon ja samban lisäksi sekä combi, että duopareille.
 • Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) ohjeistuksen mukaisesti pelkästään kotimaassa kilpailevien suomalaisten pyörätuolitanssijoiden ei tarvitse anoa erivapautta säännöllisessä lääkityksessään käyttämille kielletyille lääkeaineille.
 • Voidakseen osallistua SM-kilpailuun, täytyy olla osallistunut ko. kategoriassa vähintään yhteen champion-tasoiseen kilpailuun SM-kisaa edeltäneen vuoden aikana SUOMESSA.

Myös 10.3. 2018 voimaan astunut sääntö uudesta single pre-champion kategoriasta on herättänyt kysymyksiä.

Toimintaohje: Single tulokas -kategorian tanssijat voivat jatkaa tulokkaissa, ja aloittaa pistesaldonsa kartuttamisen 0:sta. Mikäli tanssija haluaa jo aiemmin single tulokkaissa hankkimansa kokemuksen perusteella nousta suoraan single pre-champion -kategoriaan, tulee hänen hakea nostoa PYTLI ry:n hallitukselta vapaamuotoisella hakemuksella, johon on hyvä liittää valmentajan puoltolausunto perusteluineen.

Päivitetyt säännöt ovat luettavissa kokonaisuudessaan Säännöt-sivulla.

Lisäksi syyskokous päätti, että valmistelussa ollutta ”avointa sarjaa” kokeillaan ja testataan vuoden 2019 aikana. Avointa sarjaa ei ole kirjattu virallisiin sääntöihin, vaan ohessa listattujen periaatteiden mukaan kauden 2019 kilpailuissa järjestetään kategorioita ”avoimen sarjan” alla.

Avoimen sarjan ideana on mahdollistaa kilpaileminen pyörätuolitanssissa kaikille sellaisille tanssijoille ja pareille, jotka eivät kykene pystypuolelle, eivätkä kelpaa tai halua virallisiin pt-tanssikisoihin. Avoimeen sarjaan voivat osallistua myös virallisten kategorioiden kilpailijat.

Avoimen sarjan tarve on noussut esiin IPC:n lanseeraamien ja PYTLI ry:n virallisissa kategorioissa noudattamien uusien luokittelusääntöjen myötä. Sääntöjen puitteissa virallinen luokittelu on mahdollista suorittaa vain tiettyihin vammaryhmiin kuuluville henkilöille. Kuitenkin kokemuksesta tiedetään, että liikuntarajoitteisia tanssihaluisia henkilöitä on myös näiden vammaryhmien ulkopuolella. Siitä huolimatta, että heitä ei voi virallisesti luokitella, he voivat jatkossa kilpailla avoimessa sarjassa.

Avoimen sarjan kriteereitä:

 1. Tanssit ja tyylit samat kuin muutenkin.
 2. Vain yksi taso, kaikki samalla viivalla.
 3. Luokittelussa todennetaan (lääkärintodistus ja testi), että on jotenkin liikuntarajoitteinen, mutta ei tehdä virallista luokittelua. Tulos non-eligible tai ei-virallisesti luokiteltu (mikäli voisi olla eligible). Myös epävirallisesti luokiteltu esim. seurakisojen yhden luokittelijan luokittelema kelpaa.
 4. Parinmuodostus
  • duo versio 1: virallisesti/epävirallisesti luokitellut ja/tai non-eligiblet
  • duo versio 2: toinen parista on edellä mainitun kaltainen ja toinen vammaton
  • combi: virallisesti/epävirallisesti luokiteltu ja/tai non-eligible
 5. Single: virallisesti/epävirallisesti luokiteltu tai non-eligible
 6. Tanssitarjotin: liiton hallitus päättää kilpailutyöryhmän ehdotuksesta, mitkä tanssit ovat tarjolla. Vuoden 2019 aikana kokeillaan eri kilpailuissa erilaisia vaihtoehtoja.
 7. Kaikki vanhanmalliset erilliskilpailut eli esim. seniorit ja lavatanssit siirtyvät jatkossa avoimeen sarjaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s