Para dance sport

eli ”paratanssiurheilu” tai pyörätuolitanssiurheilu

Pyörätuolitanssi eli paratanssi on myös kilpaurheilulaji. Kansainvälisiä arvokisoja järjestää IPC (International Paralympic Committee), jonka alaisuudessa lajin nimi on Para Dance Sport. Muutoin lajin nimi on kansainvälisissä yhteyksissä yleensä edelleen Wheelchair Dance Sport.  Pyörätuolitanssia voivat kilpailumielessä harrastaa kaikki eri tavoin vammaiset pyörätuolinkäyttäjät.

Kilpailuissa on eri sarjatasot aloittelijoille, edistyneemmille ja huipputanssijoille. Kilpailemisesta kiinnostuneet pääsevät siis kilpailemaan heti muutaman tanssin peruskuviot opittuaan.

Kilpailuissa pyörätuolinkäyttäjät luokitellaan toimintakyvyn mukaan kahteen vammaluokkaan. Luokittelulla varmistetaan, että kilpailu on reilua.

Vakio- ja latinalaistanssit eli Conventionalkategoriat

Vakio- ja latinalaistanssikategorioissa tanssitaan samoja tansseja kuin perinteisessä kilpatanssissakin. Aloittelijoilla on vähemmän tansseja, ja sarjatasolta ylemmälle noustessa tanssien määrä lisääntyy. SM-tasolla parit tanssivat viisi tanssia vakioissa – hidas valssi, tango, wieninvalssi, hidas foxtrot ja quickstep – ja viisi tanssia lattareissa, joita ovat samba, cha cha, rumba, paso doble ja jive. Singlekilpailijat tanssivat tällöin viisi tanssia, joissa on sekä vakioita että lattareita: hidas valssi, tango, samba, rumba ja jive.

Freestyle

Freestyle-tansseissa on kirjaimellisesti tyyli vapaa. Musiikin ja tanssilajin saa määritellä itse – sekä akrobaattiset nostot ovat sallittuja. Kilpailussa tuomaristo katsoo esitykset yksi kerrallaan ja arvioi muun muassa esitysten koreografiaa, esittämistä ja vaikeustasoa.