Para dance sport

eli ”paratanssiurheilu” tai pyörätuolitanssiurheilu

Pyörätuolitanssi on myös kilpaurheilulaji. Kansainvälisiä arvokisoja järjestää IPC (International Paralympic Committee), jonka alaisuudessa lajin nimi on Para Dance Sport. Muutoin lajin nimi on kansainvälisissä yhteyksissä yleensä edelleen Wheelchair Dance Sport.  Pyörätuolitanssia voivat kilpailumielessä harrastaa kaikki eri tavoin vammaiset pyörätuolinkäyttäjät.

Kilpailuissa on eri sarjatasot aloittelijoille, edistyneemmille ja huipuille. Kilpailemisesta kiinnostuneet pääsevät siis kisaamaan heti muutaman tanssin peruskuviot opittuaan.

Kilpailuissa pyörätuolinkäyttäjät luokitellaan toimintakyvyn mukaan kahteen luokkaan. Luokittelulla varmistetaan, että kilpailu on reilua.

Vakio- ja latinalaistanssit eli ”conventional”-kategoriat

Vakio- ja latinlaistanssikategorioissa tanssitaan samoja tansseja kuin ”tavallisessa” kilpatanssissakin. Aloittelijoilla on vähemmän tansseja, ja sarjatasolta ylemmälle noustessa tanssien määrä lisääntyy. SM-tasolla parit tanssivat viisi tanssia vakioissa (hidan valssi, tango, wieninvalssi, hidas foxtrot ja quickstep) ja viisi tanssia lattareissa (samba, cha cha, rumba, paso doble ja jive) ja singlet tanssivat viisi tanssia, joissa on sekä vakioita että lattareita (hidas valssi, tango, samba, rumba, jive).

Freestyle

Freestyle-tanssissa on kirjaimellisesti tyyli vapaa. Musiikin ja tanssilajin saa määritellä itse. Kilpailussa tuomaristo katsoo esitykset yksi kerrallaan ja arvioi mm. esitysten koreografiaa, esittämistä ja vaikeustasoa.