TIEDOTE: Kilpailusääntöuudistus 1.1.2018

 

Suomen pyörätuolitanssiliiton syyskokous on 8.10.2017 hyväksynyt oheiset muutokset liiton kilpailusäännöstöön. Muutostarpeen taustalla on halu helpottaa alueellisten kilpailujen järjestämistä, keventämällä kilpailujen hakuun ja järjestämiseen liittyviä muodollisuuksia.

Kokouskutsussa ilmoitettu muutos kilpailusäännöstön kohtiin, jotka koskevat luokittelua, siirrettiin kevätkokoukseen. Suomalaisessa kilpailusäännöstössä noudatetaan luokittelun osalta Kansainvälisen Paralympiakomitean paratanssiurheilunn (World Para Dance Sport) luokittelusäännöstöä, jonka uutta versiota ei ollut saatavilla sääntömuutosta valmisteltaessa.

Ensimmäiset suomalaiset luokittelijat saavat uuden luokittelujärjestelmän mukaisen pätevyyden 3.12.2017, jonka jälkeen kaikki kansallisen tai sitä korkeamman tason kilpailuihin osallistuvat tanssijat luokitellaan uudelleen uuden järjestelmän mukaisesti. Vanhat luokittelut ovat kuitenkin edelleen voimassa seura- ja aluekilpailuissa, joissa ei ole luokittelumahdollisuutta, siihen asti että tanssija luokitellaan uudelleen.

SÄÄNTÖMUUTOKSET:

OSA I

1.4.1 Alue- ja seurakilpailut

UUSI

Pyörätuolitanssiseurat tai -yhdistykset, kilpa- ja muut tanssiseurat sekä muut tahot voivat järjestää seura- ja aluekilpailuja yhteistyössä pyörätuolitanssiliiton kanssa. Kilpailunjärjestäjä rajaa kilpailun osallistumisoikeuden koskemaan joko tiettyä maantieteellistä aluetta (aluekilpailu) tai tietyn seuran tai seurojen edustajia (seurakilpailu). Alueelliset ja seurakilpailut eivät kartuta kilpailijoiden sarjanousupisteitä.

VANHA

Paikalliset toimijat voivat järjestää alueellisia kilpailuja liiton luvalla. Kilpailunjärjestäjä rajaa aluekilpailun osallistumisalueen. Liiton jäsenyhdistykset voivat järjestää seurakilpailuja yhteistyössä liiton kanssa. Alueelliset ja seurakilpailut eivät kartuta kilpailijoiden sarjanousupisteitä.

1.4.2 Erilliskilpailut

UUSI

Muiden kilpailujen ja tapahtumien yhteydessä tai omina erillisiä kilpailuinaan voidaan järjestää esimerkiksi lavatanssi-, ensemble-, tai ikäsarjakilpailuja erilliskilpailuna. Erilliskilpailut eivät kartuta sarjanousupisteitä.

VANHA

Kansallisten ja alueellisten kilpailujen yhteydessä tai omina erillisiä kilpailuinaan voidaan järjestää esimerkiksi lavatanssi-, ensemble-, tai ikäsarjakilpailuja erilliskilpailuna. Erilliskilpailut eivät kartuta sarjanousupisteitä.

OSA IV

  1. KILPAILUN JÄRJESTÄMISOIKEUS JA SEN HAKEMINEN

UUSI

Tanssiseura tai muu taho voi hakea liittohallitukselta lupaa kansainvälisten, kansallisten tai alueellisten pyörätuolitanssikilpailujen järjestämiseen vähintään kolme (3) kuukautta ennen tapahtumaa vapaamuotoisella hakemuksella, josta tulee ilmetä, miten kilpailunjärjestäjä on ottanut kilpailusäännöstön osan IV kohdat 3-8 huomioon järjestelyissä. Kilpailunjärjestämishakemuksessa on ilmoitettava vähintään kilpailujen paikka ja ajankohta, kilpailusarjat ja -kategoriat, lattian koko, kilpailunjohtaja tai muu vastuuhenkilö sekä järjestäjän yhteyshenkilön tiedot. Järjestäjätahon vastuulla on varmistaa kilpailupaikan esteettömyys ja sen muu soveltuvuus pyörätuolitanssikilpailujen järjestämiseen.

VANHA

Pyörätuolitanssiseura, -yhdistys tai muu taho voi hakea liittohallitukselta lupaa kansainvälisten, kansallisten tai alueellisten pyörätuolitanssikilpailujen järjestämiseen. Kilpailunjärjestämishakemukset tehdään liitteenä olevalla lomakkeella (Lomake 2). Hakemukset tulee jättää liittohallituksen käsiteltäväksi puolivuosittain siten, että

  • 01.07.-31.12. väliselle ajalle aiottujen kilpailujen järjestämisoikeushakemukset ovat perillä liitossa edeltävän vuoden loppuun mennessä ja
  • 01.01.-30.06. väliselle ajalle suunniteltuja kilpailuja koskevat hakemukset ovat perillä liitossa ennen kilpailunjärjestämistä edeltävän vuoden juhannusta.

           

6. Kilpailunjohtaja

UUSI

PYTLI ry:n alaisissa, muissa kuin alue- tai seurakilpailuissa, tulee olla nimetty kilpailunjohtaja. Kilpailunjohtajana voi toimia liiton pyörätuolitanssituomarikoulutuksen suorittanut henkilö, joka on osoittanut pätevyytensä kilpailunjohtajan tehtävään.

VANHA

PYTLI ry:n alaisissa kilpailuissa tulee olla nimetty kilpailunjohtaja. Kilpailunjohtajana voi toimia liiton pyörätuolitanssituomarikoulutuksen suorittanut henkilö, joka on osoittanut pätevyytensä kilpailunjohtajan tehtävään.

6.2 Tuomaristo

UUSI

Suomen pyörätuolitanssiliitto järjestää kaksiportaisen tuomarikoulutusohjelman osana Suomen tanssiurheiluliiton koulutuspolkua (kaavio 1). Koulutuspolulta valmistuu pyörätuolitanssin A-tuomareita ja B-tuomareita, sekä pyörätuolitanssin ohjaajia ja valmentajia.

Kaavio 1: Pyörätuolitanssin koulutuspolku

Muissa kuin seura- ja aluekilpailuissa paneelin enemmistön tulee muodostua liiton hyväksymistä joko kansallisista A-tason pyörätuolitanssituomareista tai kansainvälisistä pyörätuolitanssituomareista. Seura- ja aluekilpailuja varten voidaan myöntää erillinen tuomarointioikeus vähintään STUL Seuratuomari-tasoiselle kilpatanssituomarille, silloin kun ko. kilpailussa tuomaristossa on vähintään yksi (1) pyörätuolitanssin A-tuomari, joka ohjeistaa muut tuomarit ennen kilpailua.

SM- ja Suomi Open -kilpailuissa tuomaripaneelin minimivahvuus on viisi (5) tuomaria, muissa kilpailuissa kolme (3) tuomaria. Kaikissa kilpailuissa on tuomarien määrän oltava pariton, ja kummankin sukupuolen on oltava edustettuna.

VANHA

6.2 Tuomaristo

Suomen pyörätuolitanssiliiton tuomarilistalla on kahden tasoisia tuomareita, joilla on erilaiset taustavaatimukset.

A-taso: Kansallinen A-tason pyörätuolitanssituomaripätevyys voidaan myöntää

  1. vähintään alueellisen tason kilpatanssituomarille (Stul Taso 2 / Stol 1. aste:

http://www.tanssiurheilu.fi/images/stories/toimisto/saanto/VL_Tuomarip olku_2015.pdf), joka on suorittanut tason 2 kansallisesti pätevöittävän pyörätuolitanssituomarikoulutuksen

  1. kilpatanssituomarille, joka on suorittanut WDSF:n järjestämässä tuomarointikoulutuksessa Wheels-pätevyyden

B-taso: Kansallinen B-tason pyörätuolitanssituomaripätevyys voidaan myöntää henkilölle, joka on suorittanut hyväksytysti sekä Suomen pyörätuolitanssiliiton tason 1 pyörätuolitanssituomarointikoulutuksen että tason 2 valtakunnallisesti pätevöittävän pyörätuolitanssituomarikoulutuksen ja joka on toiminut tuomarina vähintään valtakunnallisella tasolla jossakin muussa paritanssilajissa kuin kilpatanssissa.

Lisäksi paneelissa voidaan käyttää niin sanottuja amatöörituomareita, eli sellaisia pyörätuolitanssista kiinnostuneita kilpatanssituomareita, jotka täyttävät A-tason kansallisen pyörätuolitanssituomarin taustavaatimukset, mutta eivät ole vielä suorittaneet pätevöittävää koulutusta. (Ks. sanasto.)

Tuomaripätevyyden säilyttääkseen tuomarin on osallistuttava vähintään kolmen vuoden välein joko pyörätuolitanssiaiheiseen jatko-, täydennys- tai kertauskoulutukseen (Suomen pyörätuolitanssiliiton, IPC:n tai WDSF:n järjestämään) ja tuomaroitava pyörätuolitanssikilpailuja vähintään kansallisella tasolla jossakin IPC WDS:n tunnustamassa pyörätuolitanssin harrastajamaassa vähintään kahden vuoden välein.

SM- ja Suomi Open -kilpailuissa tuomaripaneelin minimivahvuus on viisi (5) tuomaria. Muissa kansallisissa ja alueellisissa kilpailuissa riittää kolme (3) tuomaria. Kaikissa kilpailuissa on tuomarien määrän oltava pariton, ja kummankin sukupuolen on oltava edustettuna. Paneelin enemmistön tulee aina muodostua liiton hyväksymistä joko kansallisista A-tason pyörätuolitanssituomareista tai kansainvälisistä pyörätuolitanssituomareista.

Kolmen (3) tuomarin tuomaristossa kaikkien tulee olla päteviä A-tason pyörätuolitanssituomareita. Viiden (5) tuomarin tuomaristosta neljän tulee olla A-tasoa ja yhden vähintään B-tasoa. Seitsemän (7) tuomarin tuomaristossa vähintään viiden tulee olla A-tasoa. Loput tuomarit voivat olla joko molemmat B-tasoa tai toinen B-tason tuomari ja toinen amatöörituomari. (Katso Liite 1: Sanasto.)

SANASTO

UUSI

Kansallinen A-tason pyörätuolitanssituomari: ks. kaavio 1 s. 25

Kansallinen B-tason pyörätuolitanssituomari: ks. kaavio 1 s. 25

VANHA

Kansallinen A-tason pyörätuolitanssituomari: Tason 2 kansallisesti pätevöittävän pyörätuolitanssituomarikoulutuksen suorittanut, kilpatanssitaustainen henkilö.

Kansallinen B-tason pyörätuolitanssituomari: Tason 2 kansallisesti pätevöittävän pyörätuolitanssituomarikoulutuksen suorittanut, ei-kilpatanssitaustainen henkilö.

Avaa tiedostona

Uudet ja vanhat säännöt kokonaisuudessaan luettavissa Säännöt-sivulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s