Tiedote: kilpailusääntöuudistus vuodelle 2017

Kilpailusääntöuudistus 1.1.2017 alkaen

Vuoden 2017 alusta voimaan astuvan kilpailusääntöuudistuksen keskeisimmät muutokset ovat freestylen lisääminen single-, duo- ja combi-kategorioihin. Lisäksi tulee muutoksia sarjanousupistejärjestelmään, vaatimuksiin kansain-välisessä edustamisessa ja kilpailulisenssiasiassa sekä parinmuodostamissäännössä.

Freestyle-tanssi

Kansainvälisen kattojärjestömme IPC:n (International Paralympic Committee) vanavedessä freestyle-tanssi virallistetaan myös PYTLI ry:n kilpailusäännöissä. Freestyleä tanssitaan näin aluksi vain yhdellä sarjatasolla, Championissa,  combissa, duossa ja singlessä. Ensimmäinen freestyle-tanssin SM-kilpailu järjestetään maaliskuussa 2017.

SM-kilpailuun osallistumisoikeus ja kansainvälinen edustaminen

Sääntöuudistuksen myötä Champion-sarjan tanssijoilta edellytetään aktii-visempaa kilpailuosallistumista. Voidakseen osallistua SM-kilpailuun, on parin tai singeltanssijan täytynyt osallistua vähintään yhteen Champion-tason kilpailuun SM-kisoja edeltäneellä kaudella, siis käytännössä edellisten SM-kilpailujen jälkeen. Tämä tarkoittaa myös, että juuri edellisessä kilpailussaan Champion-sarjaan noussut pari ei pääse vielä SM-kilpailuun.

Arvokilpailuihin, eli EM-, MM- ja World Cup -kilpailuihin lähetettävien parien tulee olla aktiivisia kilpailijoita niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. SM-kilpailumenestys ei yksinään automaattisesti takaa edustuspaikkaa arvokilpailuihin.

Sarjanousupistejärjestelmä

Nykyinen sarjanousupistejärjestelmä on saanut paljon arvostelua kentältä, sillä tanssijoiden mielestä pisterajat sarjanousuille ovat liian alhaiset, ja sarjanousu on usealle parille tullut eteen liian nopeasti. Moni pari onkin hakenut erityisjärjestelyjä, jotta voisivat jatkaa alemmalla sarjatasolla pidempään. Sarjanousupistejärjestelmä uudistuu nyt siten, että sijoituksista saatavat pisteet vähenevät ja sarjanousupisterajat nousevat.

Parirekisteriin jo kirjautuneet pisteet säilyvät ennallaan, ja parit jatkavat pisteiden kerryttämistä kohti uusia rajoja. Parit, jotka ovat saavuttaneet vanhan järjestelmän mukaisen sarjanousupisterajan, mutta eivät vielä ole kilpailleet uudella korkeammalla sarjatasolla, voivat itse valita, miten jatkossa tekevät. He voivat joko jatkaa pisteiden kerryttämistä alemmalla sarjatasolla siitä määrästä jonka ovat toistaiseksi saavuttaneet, tai siirtyä ylemmälle sarjatasolle.

Parinmuodostus

Parinmuodostussääntö uudistuu pystytanssijoiden osalta. Pystytanssijalla voi jatkossa olla kaksi eri paria, kunhan hän tanssii eri parien kanssa eri lajeja. Eli yksi pari vakioissa, toinen lattareissa on sallittu uudistuksen jälkeen. Tulokkaissa yhden parin sääntö säilyy, sillä tulokkaat tanssivat vakiot ja lattarit sekaisin.

Jäsenyys ja lisenssi

Suomen pyörätuolitanssiliitto ja Suomen Tanssiurheiluliitto tiivistävät yhteistyötään vuoden 2017 aikana, ja osana tätä uudistusta tullaan kaikkiin PYTLI:n järjestämiin kilpailuihin osallistuvilta edellyttämään PYTLI ry:n jäsenyyttä ja STUL:n kilpailulisenssiä.

Tarkemmat tiedot

Uudistetut säännöt löytyvät Pyörätuolitanssiliiton kotisivuilta. Vuoden 2016 versio on myös nähtävillä alkuvuoden ajan vertailukohtana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s